Griepprik 2018

 

 

Indien u voor de griepprik in aanmerking komt, ontvangt u eind september 2018 een oproep met twee data waaruit u kunt kiezen.

Als u echt niet kunt op één van deze twee dagen, verzoeken wij u de assistente te bellen om een andere afspraak te maken.
Wij zijn verplicht u in 2018 weer de griepprik aan te bieden, ook al heeft u in 2017 geweigerd. 
Indien u een oproep ontvangt en geen griepprik wenst, hoeft u niet te reageren.

 

Wat is griep?

Een griepprik werkt alleen tegen de echte griep (influenza), dus niet tegen verkoudheid. Wanneer u allergisch bent voor kippeneiwit mag u GEEN griepprik hebben.

 

Voor wie is de griepprik?

De griepprik is voor mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door de griep. Zij kunnen bijvoorbeeld een ernstige longontsteking krijgen of uitdrogen. Als u tot een risicogroep behoort, krijgt u het advies om elk jaar de griepprik te halen. Wij roepen deze patienten op advies van de overheid elk jaar weer op. De riscogroep bestaat uit:

  • mensen van 60 jaar en ouder                                                                  
  • mensen met een hart- of vaatziekte (bv. CVA, angina pectoris, hartfalen of -infarct, ritmestoornissen en hartkleplijden)
  • mensen met een longziekte (bv. astma, chronische bronchitis of COPD)
  • mensen met diabetes mellitus of
  • mensen met een nierziekte (dit geldt niet voor mensen met nierstenen): dialyse of nierinsufficientie
  • mensen met verminderde weerstand (HIV-geinfecteerden, recente beenmergtranstransplantatie, leukemie, of het gebruik van cytostatica en/of bestralingen)

Werkt u in de zorg en heeft u direct contact met mensen uit de risicogroepen? Dan krijgt u ook het advies om WEL de griepprik te nemen. De kans is dan kleiner dat u het griepvirus op patiënten overdraagt. Informeer bij uw werkgever hoe u de griepprik kunt krijgen en of deze vergoed wordt.

 

Waarom een griepprik?

Bij mensen die een griepprik hebben gehad, is de kans dat ze griep (influenza) krijgen veel kleiner. Als u ondanks de griepprik toch de griep krijgt, wordt u daar meestal veel minder ernstig ziek van.

 

Heeft de griepprik nadelen?

Als u allergisch bent voor kippeneiwit, kunt u een allergische reactie krijgen op de griepprik. U mag de griepprik dan niet hebben.  Als u koorts heeft moet u de griepprik even uitstellen. Verkoudheid is geen reden om de griepprik uit te stellen. Na de griepprik kunt u gedurende een dag een gevoelige arm hebben. U kunt van de griepprik zelf geen griep krijgen. De griepprik beschermt niet tegen verkoudheid.

 

Zwangerschap / borstvoeding:

Voor zover bekend kan de influenzavaccinatie zonder gevaar gegeven worden tijdens de zwangerschap in het 2e en 3e trimester (dus niet in de 1e drie maanden) en bij borstvoeding.

 

Kinderen:

Bij kinderen jonger dan 6 jaar wordt de vaccinatie na 4 weken herhaald om tot voldoende antistofvorming te komen. Deze tweede vaccinatie kan vervallen indien in de afgelopen twee seizoenen minstens eenmaal volledige vaccinatie plaatsvond.

 

Vaccinatie op eigen verzoek:

Patiënten zonder indicatie, kunnen op eigen verzoek toch gevaccineerd worden. U kunt de assistente bellen voor een afspraak.
De assistente bestelt de griepprik voor u bij de apotheek (u betaalt dan € 17,65 aan de apotheek) en geeft u de griepprik tijdens het spreekuur.

 

Meer informatie over de griep(prik) vindt u op de site van het RIVM