Tips en adviezen voor uw bezoek aan de huisarts

  • Bespreek alstublieft 1 klacht per bezoek. Heeft u meer tijd nodig? Geen probleem. Vraag dan om een dubbel consult. In Nederland duurt een huisartsenconsult 10 minuten. 
  • Het komt voor dat mensen – overigens goed bedoeld – zelf aangeven niet langer dan 10 min. nodig te hebben, maar tijdens het spreekuur blijkt dit toch niet voldoende. Bespreek daarom bij het maken van een afspraak altijd de reden van uw komst of het aantal onderwerpen. Zo kan de doktersassistente beter de urgentie en/of benodigde tijd voor u inschatten.
  • Het kan ook voorkomen dat uw klacht eenvoudiger is dan gedacht en dat de assistente u zelf al voorziet van advies. Alle gegeven adviezen worden in uw dossier genoteerd en gecontroleerd door de huisarts. De doktersassistente heeft een geheimhoudingsplicht.

– Wilt u iemand meenemen naar het spreekuur, dan is dat geen probleem. Twee horen meer dan één.

 

– Veel voorkomende vragen van de assistente of huisarts zijn:

  • Waar heeft u last van ?
  • Hoe lang bestaat uw klacht? (uren, dagen, weken, maanden of jaren)
  • Wat is uw vraag aan de huisarts? (bijv. lichamelijk of laboratoriumonderzoek, röntgenfoto of een verwijzing naar het ziekenhuis)

– Als u een vervolgafspraak maakt, zal de assistente dit zoveel mogelijk inplannen bij dezelfde huisarts. Zo hoeft u niet alles opnieuw uit te leggen en blijft er meer tijd over om nieuwe zaken te bespreken.

 

– Trek makkelijke kleren en schoenen aan als u lichamelijk onderzoek verwacht.

 

– Vergeet u wel eens zaken te bespreken op het spreekuur, schrijf het op. Samen kunnen we kijken of alle onderwerpen besproken zijn.